O nas
food compliance
ELIZA IWANISZYN
Radca prawny, ekspert prawa żywnościowegoPartner i radca prawny z ponad 15-letnim doświadczeniem zawodowym jako Radca Prawny i Dyrektor Działu Prawnego międzynarodowych korporacji (in-house) branży żywnościowej.
Specjalizuje się w prawie gospodarczym, jest pasjonatką prawa ochrony żywnościowego w wymiarze praktycznym. Posiada wieloletnią praktykę w zarządzaniu szeroką gamą kwestii prawno-biznesowych – w szczególności w zakresie prawa ochrony konkurencji i konsumentów, prawa żywnościowego, opracowywania i wdrażania programów Compliance, prowadzenia postępowań wyjaśniających, zarządzania sytuacjami kryzysowymi oraz zmianą w organizacji.
Zajmowała stanowisko Wiceprezesa Zarządu spółki Wrigley (obecnie Mars Polska) w Polsce oraz Członka Zarządu w wielu krajach Europy Centralnej (Czechy, Słowacja, Chorwacja, Słowenia, Serbia, Węgry, Bułgaria, Rumunia). Bezcenne doświadczenie w zrozumieniu biznesu w skali makro i mikro zdobyła będąc kilkanaście lat członkiem lokalnych zespołów zarządzających (tzw. leaderhip teams). Współtworzyła sukces obrony Wrigley przed zarzutami Prezesa UOKiK o nadużywanie pozycji dominującej. Pomagała zarówno prawnie, jak i biznesowo prowadzić jedną z największych reorganizacji i połączeń korporacji – Wrigley i Mars w Polsce.
Niezależny ekspert postępowań wyjaśniających, aktualnie bezpośrednio prowadzi lub nadzoruje postępowania w sektorze prywatnym i publicznym. W wielu organizacjach pełni funkcję niezależnego Compliance Officer’a.
Nieustannie promuje podnoszenie świadomości prawnej w organizacjach na każdym szczeblu poprzez dopasowane i skrojone na miarę szkolenia dla działów sprzedaży, marketingu, PR, finansów, zakupów i innych. Gorąca orędowniczka kultury i etyki w biznesie. Posiada umiejętność spojrzenia na problem z wielu perspektyw. Potrafi dostrzec potencjał rozwiązań zarówno w ujęciu taktycznym, jak i strategicznym.
Autorka publikacji z zakresu prawa konkurencji, prawa żywnościowego oraz prowadzenia wewnętrznych postępowań wyjaśniających. Doświadczony szkoleniowiec dla firm sektora prywatnego oraz podmiotów administracji publicznej.

Absolwentka Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu (administracja) oraz Uniwersytetu Wrocławskiego (prawo). Aplikację radcowską odbyła w Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Poznaniu. Absolwentka Studiów Podyplomowych Instytutu Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk w zakresie prawa konkurencji. Członek Stowarzyszenia Prawa Konkurencji.
Członek Międzynarodowego Stowarzyszenia – International Compliance Association (FICA).
Wykładowca Executive MBA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.
Założycielka Kancelarii Prawnej FAIRLEGAL, współzałożycielka Akademii Prawnika Biznesu oraz współzałożycielka spółki COMASS, udostępniającej narzędzia IT do zgłaszania nieprawidłowości w organizacjach.
Swobodnie doradza Klientom również w języku angielskim.
Poznaj także
Pro biznesowe podejście według
FOOD COMPLIANCE
Doskonale rozumiemy wyzwania, przed jakimi stoi przedsiębiorca.
Wiemy, że zrozumienie Twojego biznesu to podstawa do tego, żeby dać Ci konkretne wytyczne, które pomogą Ci w rozwoju firmy/ochronią Cię przed niepotrzebną stratą/wyeliminują niepotrzebne ryzyko/pozwolą Ci bez stresu przejść przez wszystkie urzędowe kontrole.
Konsekwencje naruszenia przepisów, zwłaszcza w prawie żywnościowym, potrafią być bardzo dotkliwe. Wysokie grzywny, ograniczenia w prowadzeniu biznesu, utrata reputacji to tylko niektóre z nich. Nasz biznes polega na tym, żeby Twój biznes przebiegał bez takich zakłóceń.
food compliance
Prawo żywnościowe i produktowe. Prowadzenie wewnętrznych postępowań wyjaśniających.