------------------------------------------------------------- Wymogi UE dotyczące etykietowania wina od 8 grudnia 2023 r.: Ściąga dla producentów wina

food compliance

Czy znasz już nowe unijne przepisy dotyczące etykietowania wina w zakresie wykazu składników i informacji o wartości odżywczej? Obowiązek podawania tych danych szczegółowych dotyczy wszystkich win i aromatyzowanych produktów sektora wina wprowadzanych do obrotu w Unii Europejskiej.

Od 8 grudnia 2023 r. wina sprzedawane w UE muszą zawierać nowe informacje o składnikach i wartościach odżywczych. Wyjaśniamy, co jest wymagane i jakie są nowe możliwości etykietowania (w tym kody QR).

Każde wino wyprodukowane w Unii Europejskiej po 8 grudnia 2023 r. lub importowane po tej dacie podlega najnowszym unijnym wymogom dotyczącym etykietowania.

Przeczytaj ten artykuł, jeśli:

  • Jesteś producentem wina sprzedającym wino w Unii Europejskiej.
  • Jesteś dystrybutorem wina etykietującym wina przeznaczone do sprzedaży w Unii Europejskiej.
  • Jesteś producentem etykiet dla win sprzedawanych w Unii Europejskiej.

Jakie są nowe wymagania?

Zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2021/2117 wszystkie wina, które podlegają zastosowaniu w oparciu o datę produkcji i przywozu, muszą zawierać informacje o składnikach, alergenach, wartości energetycznej i wartości odżywczej.

Alergeny i substancje powodujące nietolerancje muszą pojawić się na produkcie lub być z nim fizycznie połączone, natomiast składniki i szczegóły odnośnie żywieniowe mogą być opcjonalnie ujawnione za pomocą „środków elektronicznych”, takich jak kod QR.

Jakie informacje muszą być umieszczone na etykiecie wina?

Informacje o wartości energetycznej, podobnie jak deklarowane kalorie muszą być umieszczane na etykietach wina za pomocą symbolu „E” w odniesieniu do porcji 100 ml.

Na etykiecie wina należy umieścić następujące informacje:

  1. Oznaczenie kategorii
  2. Nietolerancje i alergeny
  3. Rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu
  4. Wskazanie pochodzenia
  5. Butelkującego; w przypadku wina musującego, nazwa producenta/sprzedawcy
  6. Importer (w przypadku win importowanych)
  7. Zawartość cukru w przypadku wina musującego
  8. Data minimalnej trwałości bezalkoholowych produktów sektora wina o rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu mniejszej niż 10 %
  9. Numer partii
  10. Ilość netto

Produkty de-alkoholizowane – data minimalnej trwałości

W odniesieniu do wszystkich produktów sektora wina, które zostały poddane procesowi de-alkoholizacji i których rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu jest mniejsza niż 10 % obj. data minimalnej trwałości, zawsze gdy jest umieszczana na pojemniku, nie musi znajdować się w tym samym polu widzenia, jak to jest wymagane w przypadku innych obowiązkowych danych szczegółowych, o których mowa w art. 119 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Wykaz składników zostanie poszerzony o alergeny

Oprócz wskazania winogron, substancji do słodzenia i wzbogacania oraz, ewentualnie, tirage liqueur i expedition liqueur, wykaz składników należy uzupełnić o wskazanie dodatków stosowanych w produkcji produktów sektora wina, jak również substancji pomocniczych w przetwórstwie, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Pełen wykaz związków, które można wpisać do wykazu składników wskazany jest w części A tabela 2 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934. Zawiera on również określenia, którymi można je oznaczać, a także numery E, które można stosować zamiennie do oznaczania ich jako składniki.

Folia otaczająca klamrę butelki wina

Folia otaczająca klamrę butelki wina musującego jest zasadniczo zastrzeżona jako obowiązkowa cecha wyróżniająca wina musujące, gatunkowe wina musujące i aromatyczne gatunkowe wina musujące. Stosowanie folii jest nadal zastrzeżone dla tych win jako ich cecha wyróżniająca (z pewnymi wyjątkami). Producenci i butelkujący mogą jednak nie używać folii ze względów operacyjnych, takich jak oszczędności kosztów, zapobieganie powstawaniu odpadów lub poprawa wprowadzania do obrotu, pod warunkiem że nie ma zagrożenia dla bezpieczeństwa produktu polegającego na niezamierzonym otwarciu lub manipulowaniu klamrą.

Jakie informacje może zawierać adres URL lub kod QR?

Należy podać informacje o składnikach i wartościach odżywczych, ale można je udostępnić za pomocą kodu QR lub adresu URL na etykiecie wina, który odsyła konsumenta do strony internetowej z tymi informacjami.

Jeśli jednak wykaz składników jest podany za pomocą środków elektronicznych, to substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji należy umieścić bezpośrednio na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie.

Należy pamiętać, że „etykieta elektroniczna” lub kod QR może zawierać żadnych informacji przeznaczonych do celów sprzedażowych lub marketingowych. Rozpowszechnianie informacji o sprzedaży i marketingu wraz z wymaganymi składnikami lub informacjami o wartościach odżywczych stanowi naruszenie przepisów.

Czy tworzenie stron internetowych z informacjami o każdym winie na stronie internetowej mojej marki wina jest zgodne?

Takie podejście nie jest zgodne z przepisami, z kilku powodów.

Większość platform wykorzystywanych do tworzenia stron internetowych zawiera oprogramowanie śledzące, które może przechowywać dane o klientach, którzy przeglądają Twoje e-etykiety. Jest to wyraźnie zabronione przez prawo – więcej informacji na ten temat można znaleźć w art. 16a ust. 32 lit. c) dyrektywy 2021/2117 .

Ponadto, nie jest dozwolone udostępnianie materiałów sprzedażowych lub marketingowych oprócz wymaganych danych.

Winiarnie, producenci, dystrybutorzy lub dostawcy usług etykietowania wina są zobowiązani do udostępniania „czystych” stron internetowych, zawierających tylko te informacje, które są wymagane.

Jeśli korzystam z dedykowanego rozwiązania w zakresie etykiet elektronicznych, czy mogę zamieścić link do własnej strony internetowej?

Może okazać się, że producent wina używa oprogramowania do generowania kodów QR i e-etykiet dla swoich win i chciałby umieścić linki w obowiązkowych szczegółach „e-etykieta”, tak aby klienci mogli łatwo znaleźć oficjalną stronę internetową danej marki wina.

Niestety jednak, przepisy jasno określają, że informacje obowiązkowe nie mogą być podawane wraz z żadnymi informacjami lub treściami dotyczącymi sprzedaży lub marketingu. Ponadto zabronione jest również gromadzenie danych użytkownika, które umożliwiają identyfikację użytkownika.

Jakie są korzyści z używania kodów QR do wyświetlania informacji o składnikach wina?

Kody QR mogą okazać się korzystnym rozwiązaniem z następujących powodów:

  • Mogą być automatycznie tłumaczone na odpowiedni język, w zależności od tego, gdzie użytkownik je skanuje.
  • Etykiety można zmieniać w czasie rzeczywistym, korygując ewentualne błędy wykryte po wydrukowaniu etykiet.
  • Można uniknąć dużych zmian w etykietach fizycznych.
  • Można przekazywać konsumentom różne informacje w zależności od tego, gdzie się znajdują, gdy skanują butelkę wina; na przykład konsument z UE zobaczy zgodną etykietę elektroniczną, podczas gdy konsument amerykański może zobaczyć odpowiednie informacje marketingowe lub szczegóły dotyczące własnego środowiska regulacyjnego. Tego typu funkcja jest możliwa dzięki zastosowaniu dynamicznych kodów QR.

Czy piwo i napoje spirytusowe muszą być zgodne z przepisami?

Piwo i napoje spirytusowe nie są objęte tym zaktualizowanym rozporządzeniem. Mimo to niektórzy producenci napojów spirytusowych, zaczęli dobrowolnie ujawniać informacje o wartościach odżywczych za pomocą kodów QR.

Czy etykiety win o obniżonej zawartości alkoholu lub bezalkoholowe muszą być zgodne?

Wina, których zawartość alkoholu została obniżona lub „zdealkoholizowana” w procesie, są objęte tymi samymi przepisami, co w przypadku zwykłych win alkoholowych, chociaż istnieją pewne różnice w zależności od ilości alkoholu zawartego w napoju.

Termin „bezalkoholowy” musi być uwzględniony i może być dostarczony cyfrowo, jeśli zawartość alkoholu nie przekracza 0,5%. Określenie „częściowo bezalkoholowy” może być stosowane, jeżeli zawartość alkoholu objętościowo przekracza 0,5%, ale jest niższa od minimalnej rzeczywistej zawartości alkoholu w danej kategorii przed de-alkoholizacją. Jednym z ważnych rozróżnień jest to, że w przypadku win o zawartości alkoholu mniejszej niż 10 % objętości na etykiecie fizycznej konieczne jest umieszczenie daty minimalnej trwałości, która może być dodatkowo podawana drogą elektroniczną.

Obowiązek zamieszczania wykazu składników oraz wskazania daty minimalnej trwałości częściowo od-alkoholizowanych i od-alkoholizowanych produktów sektora wina o rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu mniejszej niż 10 % stosuje się od dnia 8 grudnia 2023 r. W związku z tym zmiany dotyczące tych obowiązków mają zastosowanie od tego samego dnia.

Najważniejsze wnioski dla producentów i dystrybutorów wina

Podsumowując:

Wszystkie wina sprzedawane w Unii Europejskiej, które nie zostały wyprodukowane lub importowane przed 8 grudnia 2023 r., będą prawnie zobowiązane do podawania konsumentom informacji o alergenach, wartości energetycznej składnikach i wartościach odżywczych na etykietach.

Informacje o nietolerancji, alergii i wartości energetycznej muszą być wydrukowane bezpośrednio na fizycznej etykiecie wina. Informacje o składnikach i wartościach odżywczych można podać drogą elektroniczną za pomocą kodu QR lub linku internetowego.

Kod QR lub link internetowy nie mogą jednoznacznie kierować konsumenta na stronę internetową z informacjami marketingowymi lub sprzedażowymi. Gromadzenie danych osobowych jest również surowo zabronione: nie ma wyjątków.

Kody QR mają kilka zalet, dzięki którym zgodność z przepisami jest łatwiejsza i potencjalnie mniej kosztowna.

Przewodnik dotyczących nowych przepisów

Komisja Europejska pracuje nad wytycznymi dotyczącymi nowych wymagań w zakresie etykietowania wina. Dokument ten będzie zawierał pytania i odpowiedzi, w celu wyjaśnienia wątpliwości związanych z wdrażaniem nowych przepisów. Przewodnik zostanie opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej również w języku polskim.

Źródło:Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2023/1606 z dnia 30 maja 2023 r. zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2019/33 w odniesieniu do niektórych przepisów dotyczących chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych dla wina oraz dotyczących przedstawiania obowiązkowych danych szczegółowych produktów sektora wina, a także przepisów szczegółowych dotyczących oznaczania i określania składników produktów sektora wina, oraz zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2018/273 w odniesieniu do certyfikacji importowanych produktów sektora wina (Dz. Urz. UE L 198 z 8.08.2023, str. 6)

Zapisz się do naszego newslettera!