Udostępnienie informacji udzielonych podmiotom trzecim.
food compliance
Klient działający w branży handlu detalicznego był kontrolowany przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Była to tzw. kontrola z interwencji – czyli najprawdopodobniej ze skargi konsumenta, klienta lub (co prawdopodobne) konkurenta.
Jaki był problem – obawa po stronie Klienta?
Klient obawiał się tego, że informacje przekazane urzędnikom w toku kontroli mogą być przekazane lub ujawnione podmiotom trzecim – w tym potencjalnemu konkurentowi.
Jakie było rozwiązanie zaproponowane przez Food Compliance?
W określonych przypadkach praktycznie każdy może uzyskać dostęp do protokołów kontroli – w tym wynikających z urzędowej kontroli żywności.
W imieniu Klienta złożyliśmy wniosek o objęcie informacji przekazywanych w trakcie kontroli klauzulą poufności jako stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów szczególnych. Ponadto, wyraźnie wyłączyliśmy możliwość dostępu do dokumentacji kontrolnej i pokontrolnej w trybie ustawy o dostępie do informacji publicznej.
Rezultat
Informacje poufne i stanowiące o jego przewadze konkurencyjnej nie będą dostępne dla osób nieupoważnionych.